Συχνές Ερωτήσεις

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να καλέσετε τη Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν (Tο τηλέφωνο επικοινωνίας της Φροντίδας Ατυχήματος υπάρχει πάνω σε κάθε συμβόλαιο και παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση). Υπάρχει ενδεχόμενο μη κάλυψης του ατυχήματος από την Ασφαλιστική Εταιρεία σε περίπτωση που δεν προσέλθει επιτόπου.

Πώς θα αποζημιωθώ από ανασφάλιστο όχημα;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα αναλαμβάνει το ταμείο Ανασφάλιστων οδηγών (MIF) το οποίο συνεισφέρουμε όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας 5% επί των καθαρών ασφαλίστρων κάθε χρόνο (Οδός Σώζου Ζήνωνος 23 1075 Λευκωσία τηλ. +357 22 763913, φαξ. +357 22 761007, http://www.mif.org.cy).

Ποια η διαφορά της Οδικής Βοήθειας και της Φροντίδας Ατυχήματος;

Η Οδική Βοήθεια χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε βλάβη, ακόμη και αν χάσετε τα κλειδιά σας ή μείνετε από λάστιχο.  Η Φροντίδα Ατυχήματος χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση ατυχήματος.   Καταγράφει τις συνθήκες του ατυχήματος και βρίσκεται δίπλα σας κάθε στιγμή.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση αντικατάστασης του αυτοκινήτου μου;

Απλά ενημερώστε μας και αφού επιστρέψετε το Πιστοποιητικό Ασφάλισης σας θα σας εκδώσουμε νέο με τα στοιχεία του νέου σας οχήματος. 

Τι πρέπει να κάνω αν πουλήσω το αυτοκίνητο μου;

Πρέπει άμεσα να μας ειδοποιήσετε και να επιστρέψετε το Πιστοποιητικό Ασφάλισης, για να προχωρήσουμε στην ακύρωση του συμβολαίου.  Σημειώστε ότι η προστασία που παρέχει το συμβόλαιο σας δεν μεταφέρεται αυτόματα στον νέο ιδιοκτήτη.

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου  μου, μου παρέχει κάλυψη και  στα κατεχόμενα  εδάφη;

Βάση των Περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων & Τροχαίας Κινήσεως Νόμο δεν υπάρχει κάλυψη στα κατεχόμενα. Υπάρχει κάλυψη Έναντι Τρίτου σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει Πολυμερή Συμφωνία Εγγύησης (Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Κύπρος, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ανδόρα, Βουλγαρία και Ρουμανία).

Ποια η διαφορά μεταξύ της ασφαλιστικής κάλυψης Έναντι Νόμου και της κάλυψης Περιεκτική;

Η ασφάλεια Έναντι Νόμου προσφέρει κάλυψη μόνο έναντι τρίτων, δηλαδή σε περίπτωση ατυχήματος δικής μας ευθύνης, η Ασφαλιστική Εταιρεία καλύπτει ΜΟΝΟ την ζημία του Τρίτου, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ασφαλισμένο μας όχημα δεν καλύπτεται. Στην ασφαλιστική κάλυψη Περιεκτική, σε περίπτωση ατυχήματος δικής μας ευθύνης η Ασφαλιστική Εταιρεία καλύπτει εξολοκλήρου την ζημιά του Τρίτου και του ασφαλισμένου οχήματος – αφαιρετέο το ποσό της απαλλαγής.

Τι είναι η απαλλαγή;

Το ποσό απαλλαγής είναι ένα καθορισμένο ποσό που σε περίπτωση ατυχήματος και ζημιάς του ασφαλισμένου οχήματος αφαιρείται από το ποσό αποζημίωσης και πληρώνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Το ποσό απαλλαγής υπάρχει σε ΟΛΑ τα συμβόλαια Περιεκτικής κάλυψης όλων των Ασφαλιστικών εταιρειών.

Χρήση Άλλου Οχήματος – Τι σημαίνει και ποιος το δικαιούται;

Εάν η ασφαλιστική κάλυψη που έχετε επιλέξει σας προσφέρει την κάλυψη της Χρήσης Άλλου Οχήματος σημαίνει ότι ο Ασφαλισμένος του οποίου εκδόθηκε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίου τύπου όχημα π.χ ιδιωτικό όχημα με ιδιωτικό όχημα ή διπλοκάμπινο με διπλοκάμπινο το οποίο είναι και αυτό ασφαλισμένο.

Τι πρέπει να γίνει με την έκδοση ενός Προσωρινής ασφάλισης για αγορά καινούριου οχήματος;

Μόλις εκδοθεί η προσωρινή ασφάλιση (cover note) ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κάνει την εγγραφή του οχήματος στην Αρχή Αδειών εντός 10 εργάσιμων ημερών και να μας επισυνάψει το πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος για να προχωρήσουμε στην έκδοση του συμβολαίου.

Τι είναι η αποφυγή επιβάρυνσης;

Εάν το συμβόλαιο σας περιλαμβάνει την κάλυψη αποφυγής επιβάρυνσης λόγω ατυχήματος σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος η Ασφαλιστική Εταιρεία δεν θα σας επιβαρύνει με επιπλέον ασφάλιστρο για την επόμενη ασφαλιστική περίοδο.

Τι πρέπει να κάνω στην ανανέωση του συμβολαίου;

Θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας για να σας υπενθυμίσουμε ότι πλησιάζει η ημερομηνία ανανέωσης του συμβολαίου σας.  Εσείς επανεξετάστε το ασφαλισμένο ποσό ή ωφέλημα για το κάθε ασφαλισμένο αντικείμενο ή γεγονός κατά τη στιγμή της ανανέωσης.  Μελετήστε προσεκτικά το συμβόλαιο σας και αποφασίστε για τυχόν αλλαγές που θέλετε να κάνετε.

 • Αν έχετε Περιεκτική Ασφάλιση εξετάστε το ασφαλισμένο ποσό για το αυτοκίνητό σας και αναπροσαρμόστε την ασφαλισμένη αξία του ανάλογα.
 • Παρακαλώ όπως μας ειδοποιήσετε αν έχετε αλλαγή στους οδηγούς ανεξαρτήτως από την ασφαλιστική κάλυψη που έχετε.

Πολύ σημαντικό να γνωρίζετε!   

 •  Καλό είναι να ελέγχετε την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματός σας τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο, ανατρέχοντας στις σχετικές ιστοσελίδες.
 • Τα οχήματα με ανοικτή οροφή και ανάλογα με τον τύπο της κουκούλας, χρειάζεται ειδική συμφωνία για την κάλυψή τους.
 • Δεν καλύπτονται ζημιές σε μη συνήθη εξαρτήματα και πρόσθετο εξοπλισμό π.χ. αεροτομές, σπόιλερ, αυτοκόλλητα.

Προσοχή!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασφαλιστεί ένα όχημα για αξία μεγαλύτερη της τρέχουσας / πραγματικής του. Ακόμα και αν εγκριθεί η κάλυψη, σε περίπτωση ατυχήματος ο κάτοχος θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου και όχι με αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Προσοχή!!

Σε περίπτωση που εκκρεμεί δάνειο, η πληρωμή των δόσεων θα πρέπει να γίνεται κανονικά μέχρι την ημερομηνία αποζημίωσης.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Τι πρέπει να κάνω κατά την ανανέωση του συμβολαίου μου;

Θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας για να σας υπενθυμίσουμε ότι πλησιάζει η ημερομηνία ανανέωσης του συμβολαίου σας. Εσείς επανεξετάστε το ασφαλισμένο ποσό ή ωφέλημα για το κάθε ασφαλισμένο αντικείμενο ή γεγονός κατά τη στιγμή της ανανέωσης.  Μελετήστε προσεκτικά το συμβόλαιο σας και ενημερώστε μας για τυχόν αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, όπως αύξηση / μείωση του περιεχομένου, αλλαγή στη χρήση του σπιτιού σας π.χ αν θα ενοικιαστεί ή αν θα μείνει ακατοίκητο, επεκτάσεις ή επιδιορθώσεις που κάνατε στο κτίριο και που πιθανόν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ή και να φέρουν αλλαγή στο ασφαλισμένο ποσό του κτιρίου .

Σε ποια αξία αποζημιώνομαι σε περίπτωση ζημιάς;

Η αξία με βάση την οποία θα αποζημιωθείτε, εξαρτάται από την αξία που θα επιλέξετε να ασφαλιστείτε:

 • Εάν έχετε επιλέξει να ασφαλιστείτε σε αξία καινούργιου, θα αποζημιωθείτε σε αξία καινούργιου.
 • Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε περίπτωση ασφάλισης σε αξία καινούργιου η εταιρία μας αναπροσαρμόζει αυτόματα κάθε χρόνο τα ασφαλισμένα κεφάλαια τόσο της Οικοδομής όσο και του Περιεχομένου, σύμφωνα με τον δείκτη πληθωρισμού.
 • Εάν έχετε επιλέξει να ασφαλιστείτε σε πραγματική αξία, θα αποζημιωθείτε στην πραγματική αξία της οικοδομής / περιεχομένου.

Σε περίπτωση που αγοράσω αντικείμενα σημαντικής αξίας, πρέπει να το δηλώσω στην εταιρία;

Ναι πρέπει να δηλωθούν άμεσα στην εταιρεία.

Μπορώ να ασφαλίσω μόνο το περιεχόμενο του σπιτιού μου ανεξάρτητα από την οικοδομή;

Ναι μπορείτε να ασφαλίσετε είτε μόνο το περιεχόμενο, είτε μόνο την οικοδομή, ή και τα δύο μαζί.

Η αξία της περιουσίας μου υπολογίζεται από εμένα ή από εσάς;

Εσείς καθορίζετε το ποσό για το οποίο θέλετε να ασφαλίσετε την περιουσία σας.

Το ποσό που θα ασφαλίσω έχει καμία σχέση με το δάνειο που πήρα από την τράπεζα;

Το ασφαλισμένο ποσό καθορίζεται από την αξία της περιουσίας σας και όχι από το ποσό του δανείου που έχετε πάρει από την τράπεζα.  Είναι καλό να ασφαλίσετε την περιουσία σας στην πραγματική αξία και όχι στο ύψος του δανείου.

Οι κοινόχρηστοι & βοηθητικοί χώροι (ασανσέρ, αποθήκες, γκαράζ) μπορούν να ασφαλιστούν;

Οι κοινόχρηστοι & βοηθητικοί χώροι (ασανσέρ, αποθήκες, γκαράζ) μπορούν να ασφαλιστούν ξεχωριστά ως εξής: 

 • Σε περίπτωση μονοκατοικίας, οι βοηθητικοί χώροι μπορούν να ασφαλιστούν όταν  αναφερθούν αναλυτικά στη Πρόταση για Ασφάλιση.
 • Σε περίπτωση διαμερίσματος, η αναλογία αυτού στους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να δηλωθεί χωριστά βάσει του καταστατικού της πολυκατοικίας και να ορισθεί πρόσθετο ασφαλισμένο κεφάλαιο. Οι βοηθητικοί χώροι μπορούν να ασφαλιστούν όταν αναφερθούν αναλυτικά στην Πρόταση για Ασφάλιση και ορισθεί η αξία τους.
 • Το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων μιας πολυκατοικίας, μπορεί να ασφαλιστεί με ξεχωριστή αίτηση για ασφάλιση από την Διαχειριστική Επιτροπή.

Μπορούν να συμπεριληφθούν οι θερμοσίφωνες και οι κεραίες στην ασφάλιση οικίας;

Έχετε επιλογή να συμπεριλάβετε τους θερμοσίφωνες, τις κεραίες και τα κομπρεσέρ των κλιματιστικών σχεδόν σε όλα τα προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος/η ότι σε περίπτωση ζημιάς θα αποζημιωθώ με ολόκληρο το ποσό?

Είναι πολύ σημαντικό να ασφαλίζουμε το κτίριο μας και οτιδήποτε άλλο, όσο πραγματικά αξίζει και όχι λιγότερο. Σε περίπτωση ζημιάς αν είναι ασφαλισμένο το 1/3 της αξίας τους για παράδειγμα τότε οποιαδήποτε και αν είναι η ζημιά η αποζημίωση θα είναι το 1/3 της αξίας της ζημιάς.

 

AΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Στην περίπτωση που η οικιακή βοηθός μου ή κάποιο άτομο από το προσωπικό αποχωρήσει και αναπληρώσω τη θέση του/της με κάποιο άλλο/η πρέπει να ενημερώσω την εταιρεία;

Όχι, δε χρειάζεται οποιαδήποτε ενημέρωση αν ο αριθμός του προσωπικού παραμένει ο ίδιος.  Η ασφάλιση δε γίνεται ονομαστικά αλλά καλύπτει τον αριθμό του προσωπικού που έχετε στην απασχόληση σας.

Όταν έχω προσωπικό το οποίο εργάζεται 8-10 ώρες την εβδομάδα είμαι υπόχρεος/η να  έχω Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη;

Βεβαίως.  Ο περί Υποχρεωτικής Ασφάλειας της Ευθύνης των Εργοδοτών  Νόμος του 1989(174/1989) προβλέπει ότι η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτική όταν απασχολείτε άτομα πάνω από οκτώ ώρες την εβδομάδα.  Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες της σχετικής νομοθεσίας στο  http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/1989_1_174/full.html